Botoks son yıllarda genç görünmek isteyen bireylere yönelik oldukça popüler bir seçenek haline geldi. İnce çizgilerden ve kırışıklıklardan kurtularak pürüzsüz bir cilde kavuşmayı hayal edenler için botoks, günümüzde sık başvurulan formüllerden biridir.
Pratik ve Güvenli Bir Yöntemdir
Genetik faktörler, yoğun stres, aşırı mimik kullanımı ve ilerleyen yaşa bağlı olarak göz çevresi, kaş arası, alın, burun kökü gibi alanlara uygulanan botoks, son derece pratik ve güvenli bir yöntemdir.
Kozmetik bir işlem olan botoks, Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen botulinum toksininin kırışıklıkların oluştuğu bölgeye enjekte edilmesini içerir. Yoğun ilgi gören bu uygulama kişiye kusursuz bir cilt ve zinde bir görünüm sağlar.
Dolgu Maddeleriyle Karıştırılmamalı
Bazen dolgun dudak veya yanaklara sahip olmak için yapılan dolgu maddeleri ile karıştırılan botoks, kırışıklıkların oluşmasına neden olan kasları geçici olarak felç ederek ciltteki çizgileri yumuşatır. Botoks prosedürlerinde; sinirden kasa iletilen esneme sinyali botoks tarafından bloke edilir. Bu şekilde kas gevşetilerek çizgiler ve kırışıklıklar giderilir.
Botoks Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Botoksun riskleri benzeri uygulamalara göre daha düşüktür. Ancak pek çok tıbbi işlemde olduğu gibi botoks da bazen enjeksiyon bölgesinde ağrı, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi yan etkiler görülebilir. Botoksun etkileri her zaman geçicidir. Enjeksiyondan birkaç ay sonra çözülme süreci başlar.
Botoks Öncesi İlaç Alınmamalıdır
Botoks öncesi cildin temiz olması önemlidir. Ayrıca botoks ile etkileşime girebilecek ilaçların alınmamasına dikkat edilmelidir. İşlemden üç gün önce kanı sulandırabilecek aspirin veya ibuprofen gibi ilaçların kullanımı sonlandırılmalıdır. Ayrıca üç gün öncesinden kan akışını artırabilecek alkol, E vitamini, balık yağı, ginkgo biloba ve sarımsaktan kaçınılmalıdır.
Botoks Öncesi Stres Yapmayın
Profesyonel eller tarafından yapılan botoks uygulaması esnasında olası ağrılar için stres yapmaya gerek yoktur. Genellikle küçük iğnelerle yapıldığında minimum düzeyde ağrı hissedilir. Ciltte hafif bir sıkışma veya enjeksiyon yerinde kısa süreli bir ağrı görülebilir.
Botoks Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Uygulama sonrası 4 saat boyunca uzanmamak önemlidir. Botoks sonrası bir takım kurallara dikkat edilmelidir. 20 dakika ile bir saat süren işlemin ardından günlük rutinlere dönüş yapılabilir. Ancak toksin yüzün diğer bölgelerine yayılıp morarmaya yol açabilir. Bu nedenle dört saat boyunca uzanmamak önerilir. Bazen yatma olmasa bile morarma görülebilir.
Alkolden ve Sıcaktan Uzak Durun
Morarma olasılığını uygulamadan sonraki 24 saatte alkol almaktan ve sıcak ortamda bulunmaktan kaçınılmalıdır. Enjeksiyondan sonra en az dört saat boyunca yatılmamalıdır. Ayrıca spor yapmak için de 24 saat beklenmesi önerilir.
İşlem Bölgesine Masaj Yapmayın
Botoksun istenmeyen alanlara yayılmaması için işlemin yapıldığı bölgeye gün boyu masaj yapılmamalıdır.
Botoksun Etkileri On Gün Sürebilir
Botoks yapıldıktan hemen sonra ince çizgiler ve kırışıklar kaybolmaz. Toksinin ciltteki kasları tamamen etkilemesi bir hafta on gün sürebilir. Bazen istenen sonuçlar yaklaşık dört ay sürebilir. Botoksun en iyi sonucu vermesi için deneyimli bir uzman tarafından klinik ortamında doğru bir şekilde uygulanması önemlidir. Tedavi yaklaşımlarında kişinin istediği görünümün belirlenmesinde hastaların işlem öncesi ve sonrası fotoğraflarının incelenmesi faydalı olabilir.