Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti erkeklerde östrojen ve testosteron hormonlarının düzensizliği sebebi ile aşırı meme gelişimine verilen isimdir. Meme dokusunun süt üretimi için özelleşen kısmının erkek vücudunda gelişmesi durumunda jinekomastiden söz edilebilir. Bu sebep dışında obezitede yağ dokusunun artmasıyla birlikte de meme dokusu büyüyebilir. Bu duruma psödo-jinekomasti adı verilir. Bazı erkeklerde bir bazılarında ise iki memeyi birden etkileyebilir. Her iki meme birbirinden etkilenerek farklı boyutta gelişebilirler. Özellikle bebeklik, ergenlik ve yaşlılıkta ortaya çıkar. Tıbbi olarak bir zararı olmasa da erkeği hem psikolojik hem de sosyal açıdan etkiler. Kadınsı bir görünüm yaratan bu rahatsızlık erkeklerde sosyal izolasyona sebep olur. Meme küçültme ameliyatı ile çözüme kavuşur.

Jinekomasti Neden Oluşur?

Testosteron ve östrojen hem erkek hem de kadınlarda cinsiyet özelliklerini kontrol eden hormonlardır. Testosteron kıl ve kas gibi erkeksi özellikleri, östrojen ise göğüs büyümesi gibi kadınsı özellikleri kontrol eder. Ancak bazı sebeplerden dolayı bu denge bozulur. Vücuttaki hormon dengesizliği ile dokuların fonksiyonlarında aksama ve bozukluklar oluşur. Erkeklerde az miktarda salgılanan östrojen hormonunun miktarının artmasıyla da jinekomastinin oluşumu başlar. Kandaki östrojen ve progesteron hormonu miktarlarının artması memelerdeki salgı bezlerini tetikler ve memenin hacimce büyümesine neden olur.

Hormon dengesi birçok sebepten bozulabilir. Doğal hormonal değişiklikler, ilaç kullanımı, alkol tüketimi, bazı rahatsızlıkların yan etkileri, bitkisel ürün kullanımı bunlardan bazılarıdır.

Erkeklerde östrojen hormonunun gereğinden fazla salgılanması ile meme büyümesi meydana gelir.

Erkekler bebeklerin yarısında şiş meme görülür. Buna çoğu annelerinden geçen östrojen neden olur. Doğumdan sonra 2-3 haftada kendiliğinden geçer. Ayrıca emzirme döneminde anne sütündeki östrojen çocuğa geçerek geçici meme büyümesi yaratabilir.

Ergenlik dönemindeki hormon dengesizliğinden de meydana gelebilir. Bu dönemde görülen meme büyümesi genelde cerrahi müdahale olmadan geçer.

50 yaş üzeri erkeklerde tekrar jinekomasti’nin görülme şansı yüksektir. Bu yaş grubundan her 4 erkeğin birinde bu rahatsızlık görülür.

Bazı ilaçların kullanımı da meme büyümesine neden olur:

  • Prostat kanserinde kullanılan anti-androjen ilaçlar,
  • Sporcular tarafından kas ve performans arttırmak için kullanılan anabolik steroidler ve androjenler,
  • AIDS tedavisinde kullanılan antiretroviral ilaçlar,
  • Bazı antidepresan ve kalp ilaçları
  • Bazı antibiyotikler
  • Kemoterapi
  • Birtakım anksiyete ilaçları
  • Ülser ilaçları

Alkol, amfetamin, marijuana, eroin ve metadon da jinekomasti’ye neden olur.

Bazı sağlık problemleri de jinekomasti’yi tetikleyebilir:

  • Testosteron üretimini etkileyen klinefelter sendromu veya hipofiz yetmezliği
  • Testis, böbrek üstü ve hipofiz tümörleri
  • Böbrek yetmezliği yaşayan hastalar
  • Karaciğer problemleri olan hastalar
  • Aşırı açlık
  • Hipertiroidi

Şampuan, sabun ve losyonlardaki çay ağacı ve lavanta yağı içerdiği düşük östrojenik aktiviteden dolayı jinekomasti’ye sebep olur.

Jinekomastinin Belirtileri Nelerdir?

Jinekomasti’nin belirtileri arasında memelerde görülen şişlik, ağrı ve hassasiyet, meme boyutunun hacimce büyümesi, meme ucundan akıntı gelmesi vardır. Ayrıca meme ucunda aşırı rahatsız edici bir hassasiyet oluşur.

Jinekomasti Nasıl Teşhis Edilir?

Fiziki muayene yapılmasının ardından hasta ve ailesinin sağlık öyküsü dinlenir. Jinekomasti’nin olması durumunda fiziki muayenede meme başının arkasında sert bir kitle ele gelir. Bu kitlenin detaylı değerlendirilmesi için ultrason ve kan testleri gerekir. Daha detaylı bilgi için tomografi, MR ve doku biyopsisi gerekebilir. Bu test ve gözlemlerin ardından jinekomastinin teşhisi koyulur ve hastaya uygun bir tedavi şekli araştırılmaya başlanır.

Jinekomasti Tipleri Nelerdir?

Büyüyen dokunun yapısına göre jinekomasti’nin 3 tipi bulunur. Bunlar glandüler tip, karışık tip ve yağlı tiptir.

Glandüler tipte büyük oranda süt bezleri büyümüş olur.

Karışık tipte hem süt bezleri hem de süt bezleri arasında veya çevresinde yağ dokusunda gelişim mevcuttur.

Yağlı tipte ise büyük ölçüde yağ dokusu artışı vardır.

Meme büyüklüğü ve deri yapısına göre ayrı bir sınıflandırma da bulunur. Tip 1, tip 2A, tip 2B ve tip 3.

Tip 1 durumunda sadece meme başınin altında sert meme dokusu bulunur, meme derisi normaldir.

Tip 2A’da meme orta derecede büyür ve deri fazlalığı yoktur.

Tip 2B çeşidinde meme orta derecede büyür ve bir miktar deri fazlalığı oluşur. Deri fazlalığı ameliyattan sonra normal haline döner.

Tip 3 durumunda ise meme görünümü kadın memesi büyüklüğündedir ve deri fazlalığı vardır. Bu durumdaki deri fazlalığı için ek bir işlem gerekir.

Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Jinekomasti’de bazı durumlarda ameliyat yapılması gerekmez. Özellikle ergenlikte oluşan şiş görünüm kendiliğinden düzelir. Ancak düzelmediği durumlarda tedaviye başvurulabilir. Jinekomasti’nin tedavi yöntemleri jinekomasti’nin tipine göre karar verilir. Jinekomasti’de en sık kullanılan iki yöntem liposuction (yağ çekme) ve kesi yapılarak dokuların çıkarılmasıdır. Meme dokusundaki yağ miktarı, gevşeklik ve sarkma gibi birçok faktör göz önünde bulundurularak tedaviye karar verilir.

Jinekomasti Operasyonu Öncesi Neler Yapmayalım?

Ameliyatı sırasında bazı noktalara dikkat edilmesi durumunda olumsuz olayla karşılaşma ihtimali de düşer. Hastanın kullandığı herhangi bir kan sulandırıcı ilaç kanama ihtimaline karşı ameliyattan günler önce bırakılmalıdır. Ameliyat öncesi alkol ve sigara tüketilmemelidir. İyi beslenilmeli ve çok istirahat edilmeli.

Jinekomasti Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyat sonrası hafif derecede kas ağrıları yaşanabilir. Ameliyat sonrası birkaç gün dinlenme süreci tanınmalıdır. 3-4 hafta verilen korse çıkarılmamalıdır. Verilen korsenin kullanımı oldukça basittir. Doktorunuzun söylediği süre boyunca takmak faydalı olacaktır. Üçüncü haftadan itibaren sadece gündüz takılabilir.

İzsiz Jinekomasti Tedavisi

En az iz bırakan liposuction (yağ çekme) yöntemidir. Koltuk altı çizgisi üzerinden çok küçük kesilerden kanüller yerleştirilir. Bu kanüller bağlı olduğu cihazla birlikte fazla yağ dokusunu vakumla çeker. Meme başına kesi yapılmaz. Dren kullanılmaz, işlem yapılan bölgeye kompresif bandaj uygulanır. Bu işlem yaklaşık 1 saat sürer. İşlem sonrası iz kalsa da zamanla fark edilmeyecek hale gelir.

Kesi İle Jinekomasti Ameliyatı

Meme başının altına yarım daire şeklinde kesi atılır. Bu kesiden fazla meme dokusu çıkartılır, deri çıkartılmaz. Farklı kesilerle fazla meme dokusu ve yağ dokusu çıkarılır. Ne kadar doku çıkarılacağı ve kalan meme dokusunun normal bir görünüm olabilmesi önemlidir. Bu yüzden alanında uzman bir doktor tercih etmeniz gerekir. Biriken sıvının dışarı çıkması için dren kullanılır. Ameliyat hastaya göre 1-4 saat arasında sürer.

Jinekomasti Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Her ameliyatta olduğu gibi jinekomasti’de yapılan ameliyatta da bazı riskler vardır.

  • Memede kan veya sıvı birikmesi
  • Enfeksiyon kapma
  • Dikişlerde açılma yaşanması
  • Meme ucu ve derisinde duyu değişikliği
  • Meme başında kan dolaşımının bozulması
  • Kesi izlerinin kötü bir şekilde iyileşmesi
  • Fazla doku çıkartılması halinde memenin içeriye doğru çökmesi
  • Asimetrik görünüm

Bu risklerin çoğu ameliyatı yapacak doktorun uzmanlığı ile yok olur. Bu yüzden doktor seçimi ameliyat sonrası başarı için önemlidir.

Jinekomasti Ameliyatı Fiyatları 2023

Jinekomasti ameliyatı, jinekomasti’de kullanılan en etkili uygulamadır. Memedeki yağ dokusu, deri sarkması ve hastaya özel diğer durumlar ameliyatta kullanılacak yöntemleri belirler. Ameliyatta kullanılacak yöntemlere göre de fiyatlar değişiklik gösterir. Fiyat bilgisi için muayene olup ameliyat tekniğine göre bilgilendirilmeniz gerekir.